Fontein in Rome gerestaureerd dankzij opbrengst Wij Zijn Romeinen

Op vrijdag 26 januari om 12.00 uur heeft de gemeente Rome de Fontana dei Libri (de ‘Boekenfontein’) feestelijk onthuld. De fontein is gerestaureerd van de opbrengst van de Nederlandse benefietactie 'Wij Zijn Romeinen' gerestaureerd. 'Wij Zijn Romeinen' is een reactie va Roma Aeterna op de schade aan de Fontana della Barcaccia voorafgaand aan de wedstrijd AS Roma – Feyenoord in februari 2015. In aanwezigheid van Anna Maria Cerioni, Eleonora Guadagno en Chris Schoenmakers van de Nederlandse ambassade in Rome en de initiatiefnemers van 'Wij Zijn Romeinen' is de fontein geïnaugureerd.
 Odoo afbeelding en tekstblok

Keuze voor de Fontana dei Libri

De Fontana dei Libri ('Boekenfontein') in de Via degli Staderari ligt op een drukke route van Piazza Navona naar het Pantheon. Dagelijks komen er veel toeristen langs, maar omdat de fontein tussen de Italiaanse Eerste Kamer en de beroemde koffiebar Sant’Eustachio ligt, is het ook een plek waar toeristen en Romeinen samen komen. Rome beschikt over een uitgebreid netwerk van gratis drinkwaterfonteintjes. De Fontana dei Libri is een van de populairste plekken voor een slokje water. De Fontana dei Libri benadrukt daarnaast het belang van drukwerk waardoor de keuze voor deze specifieke fontein snel gemaakt was door Roma Aeterna.

Fontein hersteld en relatie Rome-Nederland verstevigd

Bij de restauratie kwam veel werk kijken, mede omdat een deel van de weg naast de Italiaanse Senaat lange tijd moest worden afgezet. Nadat alle juridische en administratieve procedures waren doorlopen, is de fontein kundig gerestaureerd door de experts die ook verantwoordelijk zijn voor de restauratie van de beroemde Trevifontein, en eerder voor het herstel van de Fontana della Barcaccia. Met de restauratie van de Fontana dei Libri willen 'Wij Zijn Romeinen' en Roma Aeterna de waardering van Nederlanders voor de Eeuwige Stad en haar vaak gratis toegankelijke culturele erfgoed onderstrepen.