28 september 2020
Na een succesvolle eerste editie organiseert Roma Aeterna in samenwerking met het Koninklijk Nederlands Instituut Rome in februari 2021 opnieuw een nascholingscursus in Rome voor docenten. Juist nu, in een stad vrijwel zonder toeristen, is de Romereis een unieke ervaring - uiteraard met inachtneming van de nodige coronamaatregelen. Samen met het instituut houden we de situatie goed in de gaten. Zolang het reisadvies niet negatief is gaat de cursus gegarandeerd door. In lijn met het beleid van het instituut worden de deelnemers dit jaar enkel gehuisvest in eenpersoonskamers, in plaats van kamers met dubbele bezetting. Ook de annuleringsvoorwaarden worden flexibeler: mocht de cursus vanwege een negatief reisadvies niet door kunnen gaan, dan kunnen deelnemers kosteloos annuleren en krijgen ze het cursusgeld terugbetaald.
Maar hoe bereid je je goed voor op een Romereis in coronatijd? Naast een stevig inhoudelijk programma biedt de cursus dit jaar uitgebreid de gelegenheid om, in gesprek met experts en andere deelnemers, een antwoord op die vraag te vinden.
Deelnemers gaan in dialoog met inhoudelijke en didactische experts, én met elkaar, op zoek naar een inhoudelijk goed onderbouwd, persoonlijk verhaal om leerlingen (opnieuw) mee te inspireren en motiveren voor hun vak. Daarnaast behandelt deze cursus uitgebreid, en op basis van de laatste wetenschappelijke inzichten, enkele van de meest bezochte en tegelijk complexe plekken in Rome: het Forum Romanum, de San Clemente en het Vaticaan.
Bij iedere docent, ongeacht het vak dat hij of zij dagelijks geeft, klinken de eigen achtergrond, passie en belangstelling door in de verhalen op de Romereis. Het zijn bij uitstek deze achtergronden, passies en interesses die leerlingen kunnen enthousiasmeren en hun interesse kunnen aanwakkeren voor kunst, literatuur, wetenschap, filosofie en geschiedenis.
Alle vakken, en zeker de geesteswetenschappen, komen op Romereis bijeen. Op deze nascholingscursus is er veel aandacht voor die positieve kruisbestuiving. Door onderlinge verbanden centraal te stellen kan de docent op Romereis niet alleen individuele meesterwerken tot leven wekken, maar leerlingen ook in staat stellen om de (kunst)geschiedenis van de Europese cultuur in haar geheel beter te begrijpen. Hoe bekijk je Rome in de (soms weerbarstige) praktijk van de Romereis met een onderzoekende, interdisciplinaire blik, om zo de spannende verbanden tussen verschillende benaderingen bloot te leggen? Hoe zorg je dat een bezoek aan het Forum Romanum of het Vaticaan geen vermoeiende opsomming van feiten is, maar een inspirerend verhaal wordt dat begrip kweekt voor de Europese geschiedenis?
Al die vragen komen ruimschoots aan bod tijdens deze intensieve en spannende nascholingscursus op locatie.
Interesse? Meld u hier aan vóór 15 oktober en ga met Roma Aeterna mee naar Rome!
Nascholingscursus 'De interdisciplinaire Romereis'