Nieuws & agenda

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en activiteiten van Roma Aeterna


Nascholingscursus rome docenten romereis

Nascholingscursus 'De interdisciplinaire Romereis'

Na een succesvolle eerste editie organiseert Roma Aeterna in samenwerking met het Koninklijk Nederlands Instituut Rome in februari 2021 opnieuw een nascholingscursus in Rome voor docenten. 

Juist nu, in een stad vrijwel zonder toeristen, is de Romereis een unieke ervaring.

arnold esch rom recensie middeleeuwen boek rome

Recensie: Rom. Vom Mittelalter zur Renaissance

Maurits de Leeuw recenseerde het boek van Arnold Esch over de geschiedenis van Rome in de periode van 1378 tot 1484. 

Arnold Esch was meer dan een decennium (van 1988 tot 2001) directeur van het Deutsche Historische Institut in Rome en schreef tijdens zijn lange carrière – Esch promoveerde in 1964 met een proefschrift over Bonifatius IX – talrijke boeken en artikelen over de (kunst)geschiedenis van Italië in de Middeleeuwen en de Renaissance, alsook over geschiedkundige methodologie.  

oikos david rijser prijs rome

David Rijser wint OIKOS publieksprijs

Op vrijdag 15 mei maakte OIKOS, de nationale onderzoeksschool voor oudheidstudies, bekend dat de OIKOS publieksprijs 2020 is toegekend aan David Rijser, bijzonder hoogleraar Recepties van de Klassieke Oudheid aan de Rijksuniversiteit Groningen en auteur van talrijke artikelen en boeken, onder andere over Rome. 

Roma Aeterna feliciteert David van harte met deze verdiende onderscheiding!

Roma Aeterna 8.I barok in rome tijdschrift rijksmuseum Caravaggio-Bernini

Barok in Rome nu verkrijgbaar

De nieuwe Roma Aeterna 'Barok in Rome' is uit! Met bijdragen van Frits Scholten, Martje de Vries, Jessica Schots, Matthijs Jonker, Jan van den Bossche, Martijn van Beek, David Rijser, Maarten Delbeke, Surya Stemerding, Warja Tolstoj en Joep Beijst. 

Word donateur of bestel het nummer in de webwinkel.

Odoo + afbeelding en tekst

Rome-tips voor thuis

Heeft u ook uw eerstvolgende reis naar Rome moeten annuleren, of heeft u gewoon behoefte aan kunst en cultuur in deze bijzondere tijden? Speciaal voor u: een overzicht met allerlei Rome-gerelateerde kunst en cultuur waar u gewoon thuis digitaal van kunt genieten.

Roma Aeterna 8.I barok in rome tijdschrift rijksmuseum Caravaggio-Bernini

Lanceringsborrel 8.I: Rome en de barok

Op vrijdag 27 maart lanceren wij een wel heel bijzonder nummer over Rome en de barok. Dit nieuwe themanummer kwam tot stand in samenwerking met senior conservator beeldhouwkunst van het Rijksmuseum, Frits Scholten, en dient als interdisciplinaire omlijsting van de tentoonstelling Caravaggio-Bernini in het Rijksmuseum. 

Odoo + afbeelding en tekst

De sprekende stenen van Rome

De inscripties op de muren, zuilen, standbeelden en monumenten van de eeuwige stad vertellen grote en kleine verhalen uit de Romeinse geschiedenis. Voor de Nederlandstalige markt is er nu een boek beschikbaar dat de epigrafische pareltjes die Rome rijk is samenbrengt: Saxa loquuntur. Latijnse inscripties in Rome . Evelien Roels schreef voor Roma Aeterna een recensie.

Odoo + afbeelding en tekst

Lanceringsborrel 7.II: Rome & Europa

Op vrijdag 13 december vindt de lanceringsborrel van "Roma Aeterna 7.II - Rome en Europa" plaats. Hoe belangrijk is Rome voor Europa, en andersom, in verleden, heden en toekomst? Welke Romeinse erfenissen hebben een Europese uitstraling en hoe drukt Europa een stempel op Rome?

Odoo afbeelding en tekstblok

De interdisciplinaire Romereis

Wat is het verhaal dat je als docent op Romereis aan je leerlingen wil vertellen, en wat is het hogere doel dat je daarmee wil bereiken? Roma Aeterna en het Koninklijk Nederlands Instituut Rome organiseren een verdiepende nascholingscursus voor docenten waarin deze vragen centraal staan.

Lees verder >>>


Odoo afbeelding en tekstblok

Lanceringsborrel 7.I

In Roma Aeterna 7.I staat de visie van binnen- en buitenlandse kunstenaars op de Via Appia centraal. In de grootste visuele bijdrage die wij tot nu toe publiceerden verkennen we de kruisbestuiving tussen kunst en wetenschap. Een primeur! En de brede visie wordt nog weidser: met trots kondigen we de eerste bijdrage op culinair vlak aan. Ook de vaste keur aan artikelen over veelzijdig Rome ontbreekt natuurlijk niet.

Lees verder >>>


Odoo afbeelding en tekstblok

Elitair populisme, van Perikles tot Baudet

De verkiezingsoverwinning van het Forum voor Democratie heeft in Nederland voor de nodige verwarring gezorgd. In dit programma buigen wij ons over de klassieke wortels van het elitair populisme van Baudet. Met: Merlijn Olnon, Raphael Hunsucker, David Rijser, Diederik Burgersdijk, Rosa van Gool, Maarten de Pourcq, Lucinda Dirven en Jip Lemmens.

Lees verder >>>


Odoo afbeelding en tekstblok

Lezing: Utrechtse caravaggisten in Rome

Roma Aeterna werkt samen met het Centraal Museum in Utrecht! Ter gelegenheid van de langverwachte tentoonstelling Utrecht, Caravaggio en Europa nodigt Roma Aeterna kunsthistoricus Gert Jan van der Sman uit een lezing te geven over de Utrechtse Caravaggisten en hun verblijf in de Eeuwige Stad.

Lees verder >>>


Odoo afbeelding en tekstblok

Lanceringsborrel lustrumnummer Roma Aeterna

Op donderdag 29 november komt het nieuwe nummer van tijdschrift Roma Aeterna uit. Het nummer wordt feestelijk gepresenteerd in het prachtige Pianolamuseum.

Lees verder >>>Odoo afbeelding en tekstblok

Van Rome tot de Pharos

Van oost naar west en weer terug hebben de grote denkers uit het gebied rond de Middellandse Zee elkaar duizenden jaren lang beïnvloed. In dit avondvullend programma met twee sprekers en een moderator-filosoof denkt het publiek over de grote vragen die oost en west en vroeger en nu met elkaar verbinden.

Lees verder >>>