Zaterdagochtendrondleidingen voorjaar 2022

Goed nieuws voor iedereen die op ontspannen wijze de cultuurhistorische rijkdommen van Rome wil ontdekken! In samenwerking met het KNIR blaast Stichting Roma Aeterna de zaterdagochtendrondleidingen vanaf dit voorjaar nieuw leven in.

De rondleidingen zijn bedoeld voor een algemeen, academisch geschoold publiek en vereisen geen specifieke voorkennis. Ze worden, belangeloos en vrijwillig, verzorgd door onderzoekers verbonden aan het KNIR en/of Roma Aeterna, vaak op basis van de eigen onderzoeksinteresse. Aan de deelnemers wordt een donatie gevraagd die geheel ten goede komt aan de werkzaamheden van de stichting.

Wanneer? Op wisselende zaterdagochtenden, om 10 uur stipt. De rondleidingen duren 1 à 2 uur.
Voertaal: Nederlands
Zelf zorgen voor: geschikte kleding (bijvoorbeeld voor het betreden van kerken), eventuele toegangskaartjes 

Programma zaterdagochtendwandelingen

zaterdag 23 april: Eva Mol, De verborgen geschiedenis rond het Pantheon
Afspraak: 10 uur bij de fontein voor het Pantheon, Piazza della Rotonda

Iedereen kent het Pantheon, of je nu in Rome woont of voor het eerst op bezoek bent. Het belichaamt de stad niet alleen als het ultieme Romeinse monument, maar ook als symbool voor problematisch massatoerisme. Deze tour gaat daarom nu eens niet over het Pantheon, maar over de geschiedenis en archeologie die we zien -en niet zien- rondom dit iconische gebouw. Mythische herten, een verborgen schervenberg, en de grootste tempel gewijd aan de godin Isis uit het gehele Romeinse rijk, de wijk heeft zoveel meer te bieden voor diegene die goed om zich heen kijkt.

zaterdag 7 mei: Koen de Groot, Pius IX en de zoeaven – de San Lorenzo en het Campo Verano
Afspraak: 10 uur bij de zuil voor de kerk van San Lorenzo fuori le mura, Piazzale del Verano 3

Sterven als martelaar. Dat was de wens van zo'n 2900 Nederlandse jongens die tussen 1861 en 1870 naar Rome reisden om zoeaaf te worden. Niets liever wilden ze dan hun leven geven in een poging de onafhankelijkheid van paus Pius IX te handhaven. In deze rondleiding staan we uitgebreid stil bij deze onbekende maar fascinerende Nederlands-Italiaanse geschiedenis. 

zaterdag 21 mei: Wegens ziekte moet de rondleiding van dr. Evelien Roels helaas worden verplaatst naar het najaar. Voor iedereen die, ondanks een wijziging in locatie, onderwerp en spreker, graag alsnog op zaterdagochtend 21 mei aan een rondleiding zou willen meedoen, zal drs. Raphael Hunsucker een vervangend programma verzorgen over de Capitolijnse heuvel. 

De onwrikbare rots van het Capitool, van het prille begin tot de fascistische periode.
Afspraak om 10 uur onder de kopie van het ruiterstandbeeld van Marcus Aurelius, op de Piazza del Campidoglio. 

NB ook de kerk van Santa Maria in Aracoeli staat op het programma: passende kleding is voor het betreden van de kerk vereist. Een donatie naar draagkracht (suggestie: tussen de €5 en €10 per persoon) ten behoeve van de Stichting Roma Aeterna wordt zeer op prijs gesteld.

zaterdag 18 juni: Robin Oomkes - Vreemde dichters in de Villa Borghese - monumenten in een volkspark
Afspraak: om 10 uur op het Terrazzo del Pincio, piazzale Napoleone I. 

Toen de Duitse keizer Wilhelm II in 1902 een kolossaal beeld van Goethe aan de stad Rome schonk, kon hij niet vermoeden dat hij hiermee aanzet gaf tot een heuse traditie. Tijdens deze wandeling bekijken we een aantal van deze beelden van buitenlandse dichters, en horen we meer over de transformatie, eind 19e eeuw, van de Villa Borghese van adellijk landgoed tot vermaakspark voor het volk.

Robin Oomkes MA werkt op het KNIR aan zijn proefschrift over Fridtjov - een ander door de keizer geschonken buitenlands beeld.

zaterdag 23 juli: Rogier Kalkers, Archeologisch erfgoed in de levende stad
Deze rondleiding zal helaas niet doorgaan. 

zaterdag 30 juli: Joep Beijst en Raphael Hunsucker
Afspraak: om 10:00 uur op Piazza di Santa Cecilia 22, voor de kerk

Joep Beijst en Raphael Hunsucker vertellen ons tijdens deze laatste rondleiding voor de zomervakantie alles over de Santa Cecilia in Trastevere. Als het kan, brengen we een bezoek aan de archeologische crypte onder de kerk en aan de fresco's van Cavalini boven de ingang. Hiervoor kan het nodig zijn een kaartje te kopen (kosten max. €7 totaal).

Start van de rondleiding is om 10 uur op de binnenplaats van het atrium voor de kerk, Piazza di Santa Cecilia 22. Geef je op door te mailen naar secretary@knir.it voor vrijdag 29 juli 16.00 uur. 

Odoo • Een foto met een geweldige onderschrift