Nieuw nummer: Roma Aeterna 12.I - Roma Anno 1000

Bestel nu!

Op zaterdagmiddag 22 juni presenteerden wij tijdens de Dag van Rome in het Allard Pierson in Amsterdam naast een gesprek over de toekomst van de Romereis en een pubquiz vol trots het eerste nummer van onze twaalfde jaargang, getiteld Roma Anno 1000. 

Het nummer

Het jaar 1000 valt midden in een periode van stagnatie en crisis, die regelmatig is beschreven als de donkerste van de donkere Middeleeuwen, maar tegenwoordig zien we het liever als het keerpunt in de Romeinse middeleeuwse geschiedenis. Want ook rond het jaar 1000 was Rome een stad van belang, als de zetel van de paus, die vanaf de 11e eeuw de toonaangevende factor in de Europese politiek werd. Het stedelijk landschap veranderde met die positie mee: de Augusteïsche regiones (stadsdelen) maakten plaats voor de nog steeds bestaande rioni, laat-antieke parochies verloren hun rol aan nieuwe kerkgemeentes en de stad begon “samen te klonteren” op het Marsveld. Daarmee ontstonden de hoofdlijnen van het Rome intra muros zoals we het nu nog aantreffen. Dit perspectief staat centraal in Roma Aeterna 12.I - Roma Anno 1000, wederom (letterlijk én figuurlijk) schitterend vormgegeven door Daphne de Vries van Bureau Merkwaardig

De lancering

Tijdens de lancering spraken auteurs Lenneke van Raaij, Marianne Ritsema van Elk en Joep Beijst in een panelgesprek onder leiding van Raphael Hunsucker. Daarnaast bood onze nieuwe voorzitter, Tamara van Kessel, een linosnede en een donateurschap voor het leven aan aan Rita Landeweerd, die ons in haar rol als directeur bedrijfsvoering van het KNIR de afgelopen jaren grote diensten heeft bewezen!

U vindt een kleine fotoselectie in het kader hieronder. 

Spijt dat u dit gemist heeft? Gelukkig is het nummer nog ruimschoots op voorraad, dus u hoeft zich deze zomer niet te vervelen!  

12.I