Nascholingscursus 'De interdisciplinaire Romereis'

Wat is het verhaal dat je als docent op Romereis aan je leerlingen wil vertellen? Wat is het doel van de Romereis anno nu? In samenwerking met het Koninklijk Nederlands Instituut Rome (KNIR) organiseert Roma Aeterna een nascholingscursus in de Eeuwige Stad waarin deze vragen centraal staan. Deelnemers gaan in dialoog met inhoudelijke en didactische experts, én met elkaar, op zoek naar een inhoudelijk goed onderbouwd, persoonlijk verhaal om leerlingen (opnieuw) mee te inspireren en motiveren voor hun vak. Daarnaast behandelt deze cursus uitgebreid, en op basis van de laatste wetenschappelijke inzichten, enkele van de meest bezochte en tegelijk complexe plekken in Rome: het Forum Romanum, de San Clemente en het Vaticaan. 

Het programma in vogelvlucht

 • De nascholingscursus vindt plaats in Rome van donderdag 18 februari 2021 15:00 (je bent welkom op het KNIR vanaf 09:00) t/m dinsdag 23 februari 2021 14:00; 

 • We verblijven op het Koninklijk Nederlands Instituut te Rome, in de statige villa aan de rand van de Villa Borghese. De gehele bovenverdieping van het KNIR is voor ons gereserveerd. Daar bevinden zich, naast een groot dakterras, dubbele keuken en een woonkamer met zit- en eethoek, alle slaapkamers en badkamers. De kamers zijn voorzien van kledingkasten die op slot kunnen; daarnaast krijg je een sleutel waarmee je op elk moment het KNIR kunt betreden; 

 • We bezoeken uitgebreid het Forum Romanum en de Palatijn, de San Clemente en Santi Quattro Coronati, de Sint Pieter en het Vaticaan. Naast bovenstaande plekken bezoeken we kerken en musea die een hoogtepunt vormen van de renaissance en de barok, om een goed beeld te krijgen van de laatste ontwikkelingen op het gebied van de oudheid, het vroege christendom en de kunstzinnige en intellectuele cultuur van de renaissance. We bieden verdieping voor ervaren Rome-reizigers, maar differentiëren ook op niveau voor minder ervaren deelnemers; 

 • We discussiëren over jouw verhaal als inspirerende en motiverende docent op Romereis. Je krijgt didactische handreikingen en krijgt feedback na een oefening ter plaatse; 

 • We krijgen lezingen en rondleidingen van gerenommeerde experts ter plaatse; 

 • We bezoeken enkele exclusieve plekken waar je normaal gesproken niet zo snel komt, maar die ook met een groep leerlingen buitengewoon spannend zijn. 

Doelgroep

Docenten in het voortgezet onderwijs die een Romereis (gaan) begeleiden. De cursus is zowel interessant voor ervaren als voor minder ervaren begeleiders en uitdrukkelijk bedoeld voor docenten van alle vakken, met het zwaartepunt op de geesteswetenschappen. We bieden expliciet ook verdieping voor ervaren Rome-reizigers. Enige ervaring als begeleider van de Rome-reis is daarom gewenst. 

Data

De nascholingscursus is van donderdag 18 februari 2021 15:00u t/m dinsdag 23 februari 2021 14:00u en valt precies tussen de voorjaarsvakanties van respectievelijk de regio’s Noord+Midden (20 t/m 28 februari) en Zuid (13 t/m 21 februari). Docenten missen dus maximaal twee lesdagen. 

Certificatie en nascholingsbudget 

De nascholingscursus maakt deel uit het van het onderwijsprogramma van het Koninklijk Nederlands Instituut Rome en wordt door de wetenschappelijke staf geaccrediteerd. Na voltooiing ontvang je ten bewijze een certificaat. Voor de kosten kun je derhalve een beroep doen op je nascholingsbudget. 

Over de organisatie 

De organisatie is in handen van de stichting Roma Aeterna, uitgever van het gelijknamige tijdschrift over de Eeuwige Stad, in samenwerking met het Koninklijk Nederlands Instituut Rome (KNIR). De cursus wordt begeleid door de ervaren docenten en Romereis-begeleiders Joep Beijst (historicus, Barlaeus gymnasium Amsterdam), Raphael Hunsucker (classicus en historicus, Radboud Universiteit Nijmegen) en Tomas Meijs (classicus, Gymnasium Amersfoort Johan van Oldenbarnevelt), allen actief bij Roma Aeterna. 

Kosten

De kosten bedragen EUR 799 (vrijgesteld van BTW) per persoon, inclusief: 

 • een introductiebijeenkomst – eventueel online - voor de kerstvakantie; datum en tijdstip nog nader vast te stellen; 

 • overnachtingen in ruime tweepersoonskamers op het KNIR; 

 • entree tot de diverse archeologische sites en musea; 

 • rondleidingen ter plaatse door ervaren reisbegeleiders; 

 • minimaal twee lezingen of rondleidingen van externe experts; 

 • welkomst- en afscheidsdiner; 

 • een donateurschap op Roma Aeterna en een Roma Aeterna-goodiebag; 

Exclusief: vervoer van en naar Rome, overige maaltijden, verzekeringen. We kunnen via de Italië Centrale adviseren voor wie per (nacht)trein naar Rome wil reizen. Toeslag en-suite badkamer: €50. Toeslag eenpersoonskamer: €100. 

Aanmelden

U kunt zich aanmelden door vóór 5 oktober 2020 uw CV en een motivatiebrief (1 A4) op te sturen naar secretary@knir.it. In het onderwerpvenster van de e-mail dient u het volgende in hoofdletters te vermelden: AANMELDING INTERDISCIPLINAIRE ROMEREIS 2021. Om de inschatting bij de selectie goed te kunnen maken, horen we in de motivatiebrief graag wat je achtergrond is en waarom je aan deze reis zou willen deelnemen: wat je verwacht in te brengen in de cursus als geheel en waarin je je tijdens de cursus graag zou willen ontwikkelen?