Lancering Roma Aeterna 9.I

Roma via Firenze

Op vrijdag 14 januari wordt het nieuwste nummer van Roma Aeterna, Roma Via Firenze, feestelijk gepresenteerd tijdens een online lanceringsborrel. Vanaf 20:00 bent u welkom via Zoom. 

Roma via Firenze

Zou Florence ooit weer de hoofdstad van Italië worden? De verhouding tussen Rome en Florence is altijd complex geweest. Fysiek gelegen op relatief korte afstand van elkaar, wedijveren ze om een gedeelde antieke herkomst, als bakermat van het humanisme, en als politiek erfgenaam van de Romeinse Republiek. Met trots plaatsen we de steden naast en tegenover elkaar in Roma Aeterna 9.II: Roma Via Firenze

Odoo • Tekst en afbeelding

Programma

Menno Balm over zijn werk in Roma via Firenze

Geïnspireerd door Florence en Rome is kunstenaar Menno Balm voor Roma via Firenze op zoek gegaan naar de contrasten tussen deze twee steden. De verschillende gebruikte lokale steensoorten en hoe het licht hiermee speelt gaven aanleiding tot een serie tekeningen in zwart-wit en enkele olieverfschilderijen waarin ook de lokale kleuren tot hun recht komen.

In Roma Aeterna 9.II staat Menno Balms werk centraal, onder meer in een uitgebreide beeldbijdrage. Tijdens de lancering zal Menno alvast een deel van zijn werk laten zien en toelichten.

Tamara van Kessel in gesprek met Wim van den Bergh en Jo Janssen over het Danteum

Architecten Wim van den Bergh en Jo Janssen schreven voor Roma Aeterna een artikel over het Danteum. De bouw van dit uiteindelijk nooit gerealiseerde Dante-monument in Rome, geïnspireerd door regels uit de Divina Commedia, werd beheerst door politieke en technische moeilijkheden. 

Tamara van Kessel (Universiteit van Amsterdam) gaat met Wim van den Bergh en Jo Janssen in gesprek over dit bijzondere monument. 

Koen de Groot en Raphael Hunsucker over Italiaanse hoofdsteden

Roma o Firenze Capitale? Het was geen vanzelfsprekendheid dat Rome aan het eind van de negentiende eeuw de hoofdstad van het nieuwe verenigde Italië zou worden, de stad was immers nog stevig in Pauselijke handen. Redactieleden Koen de Groot en Raphael Hunsucker leggen u op locatie in Rome meer uit over dit historische kantelpunt. 

Inschrijven

U kunt zich via deze link inschrijven voor de online lanceringsborrel. Op de dag zelf ontvangt u de Zoom link. We zien uit naar een mooie avond en verheugen ons erop u te mogen verwelkomen. Als u donateur bent, ontvangt u het nummer binnenkort bij u thuis. Bent u geen donateur? Dan kunt u het nummer los kopen in onze webwinkel.

Heeft u nog vragen of opmerkingen? Laat het ons weten via info@romaaeterna.nl