David Rijser wint OIKOS publieksprijs

17 mei 2020

Op vrijdag 15 mei maakte OIKOS, de nationale onderzoeksschool voor oudheidstudies, bekend dat de OIKOS publieksprijs 2020 is toegekend aan David Rijser, bijzonder hoogleraar Recepties van de Klassieke Oudheid aan de Rijksuniversiteit Groningen en auteur van talrijke artikelen en boeken, onder andere over Rome. Roma Aeterna feliciteert David van harte met deze verdiende onderscheiding!

Als vaandeldrager van een interdisciplinaire beoefening van de geesteswetenschappen, een ideaal waar ook Roma Aeterna voor staat, weet Rijser telkens weer een groot publiek te bereiken, met de hem kenmerkende bevlogenheid, eruditie en overtuigingskracht. Daarmee vormt hij ook voor ons een voorbeeld en inspiratiebron. Bovendien is hij als geen ander in staat om actuele kwesties en discussies te koppelen aan klassieke thema's, en weet hij die in een nieuw licht  te zetten door de antieke wortels ervan te onderzoeken. Het geruchtmakende stuk met Koen Ottenheym in de Volkskrant over "Zo Berber, zo Batavier, de boekbespreking van een nieuwe Chaucer-biografie in de NRC en zijn essay over het multiculturele gymnasium in de Nederlandse boekengids zijn slechts de meest recente voorbeelden van geslaagde kruisbestuiving tussen de actualiteit en de klassieke traditie. David blijkt steeds weer even goed thuis te zijn in The Sopranos en The Crown als in Vergilius en Augustinus, even kritisch te reflecteren op de Brexit en de uitdagingen van de multiculturele samenleving als op het wezen van de augusteïsche cultuurpolitiek en de klassieke reminiscenties in het werk van Mozart (zie ook een memorabele aflevering van "Een goedemorgen met..." David Rijser). Met indrukwekkend doorzettingsvermogen en onvermoeibaar enthousiasme is David Rijser ook de afgelopen jaren beeldbepalende stukken blijven schrijven, naast zijn veeleisende universitaire aanstelling, en is bovendien de voorlopige kroon op zijn werk verschenen in de vorm van de monumentale studie Een telkens nieuwe oudheid. Of: hoe Tiberius in New Jersey belandde. 

Ook zijn stukken voor Roma Aeterna getuigen van zijn brede eruditie. In 7.I nam hij de lezer mee naar het vroegste begin van de Eeuwige Stad, en ontrafelde hij met Livius, Vergilius en Machiavelli in de hand de rol van het verleden in het succes van Romes opmars tot wereldmacht. In het laatste nummer van Roma Aeterna verscheen een wervelend stuk van zijn hand over de beeldhouwkunst van Bernini en barokke poëzie, waarin hij overtuigend betoogt hoe de beroemde beelden in de Galleria Borghese samenhangen met literaire ontwikkelingen in hun eigen tijd. We hopen nog veel mooie bijdragen van David Rijser te mogen publiceren, maar wensen hem eerst en vooral toe dat hij welverdiend moge genieten van deze eervolle onderscheiding!