9-daagse groepsreis ter ere van ons 10-jarig lustrum

in samenwerking met Aeterna Reizen

Rome tussen 'ooit' en 'nooit': culturele groepsreis per trein, waarbij u wordt meegenomen naar de verborgen parels van Rome.

Deze 9-daagse culturele groepsreis per trein is een samenwerking tussen de Stichting Roma Aeterna en Aeterna Reizen en staat in het teken van het 10-jarige bestaan van Roma Aeterna, het tijdschrift dat speciaal gericht is op de Nederlandse Romereiziger. Tijdens de lustrumreis zullen we u verrassen met een bezoek aan unieke en voor het grote publiek minder bekende sites en musea, die vaak lastig op eigen gelegenheid zijn te bezoeken. Het thema van de reis is ontleend aan een eerdere lustrumuitgave van de Roma Aeterna, namelijk: Rome tussen 'ooit' en 'nooit': dromen van de Eeuwige Stad, (2018).

Wat bedoelen wij met Rome tussen ‘ooit’ en ‘nooit’? Met ‘ooit’ bedoelen wij locaties, monumenten en gebouwen, die vroeger een belangrijke functie in Rome hebben gehad, maar waarvan de restanten tegenwoordig slecht zichtbaar zijn vanwege de gelaagdheid van de stad. Denk bijvoorbeeld aan de necropolis onder de Sint-Pietersbasiliek en de Isistempel naast het Pantheon. Met ‘nooit’ refereren wij aan plannen of bouwwerken voor Rome die niet zijn gerealiseerd of afgebouwd. Zoals de megalomane plannen van Benito Mussolini (EUR wijk) of de niet afgebouwde brug van Farnese. Diverse sites uit ons programma worden besproken in artikelen uit de genoemde lustrumuitgave van de Roma Aeterna, andere zijn door ons geselecteerd om te komen tot een divers en gevarieerd geheel.

Odoo • Tekst en afbeelding

Ga met ons mee op deze culturele groepsreis naar Rome en ontdek de eeuwige stad vanuit dit verrassende perspectief. Naast de reeds genoemde plekken bezoeken we onder andere het Palazzo Farnese, zetel van de Franse ambassade. Ook bezichtigen wij het Paleis van Lateranen, de Scala Sancta en de San Lorenzo in Miranda kerk. Deze laatste vormt een waar palimpsest aangezien ze gebouwd is in de tempel van Antoninus Pius en Faustina op het Forum Romanum. Op het Forum staan we tevens stil bij haar aantrekkingskracht op de Romantische dichters en schrijvers Goethe, Lord Byron, Keats en Shelley. Voor hen vormde Rome een belangrijke bestemming als onderdeel van de Grand Tour. Een bezoek aan het Keats-Shelley huis bij de Spaanse Trappen en de Cimitero Acattolico per gli Stranieri al Testaccio - de laatste rustplaats van Keats en Shelley - mag hierbij niet ontbreken. Voor een bezoek aan de machtige Etruskische stad Veii trekken we een dag uit. Hoewel Veii een belangrijke rol in de geschiedenis van het vroege Rome speelde, is het een bestemming die nu vaak over het hoofd wordt gezien door de gemiddelde Rome bezoeker.  

Geheel in stijl slapen we tijdens deze bijzondere reis op een plek waar u waarschijnlijk nog ‘nooit’ hebt geslapen. Namelijk in een prachtig pand dat stamt uit de 17e eeuw en wordt geleid door de zusters van Sint-Lucia Filipini, om de hoek bij Largo Torre di Argentina.

Kortom, een gevarieerd programma met aandacht voor geschiedenis, kunst en architectuur. Het programma is ontwikkeld door Raphael Hunsucker, mede-oprichter van Roma Aeterna, en André Mulder van Aeterna Reizen. Zij zullen ook de reis begeleiden vanaf Nederland naar Rome en weer terug. Dagelijks zullen Raphael en André lezingen en presentaties geven, op hun eigen enthousiaste wijze, over de stad waaraan zij hun hart hebben verpand. Maak kennis met het Rome dat u nog niet kende tijdens deze onvergetelijke reis!

Daarnaast steunt u de Stichting Roma Aeterna o.a. door een 1-jarig donateurschap - dat niet automatisch verlengd wordt - van het tijdschrift Roma Aeterna. Bent u al donateur? Dan mag u het doorgeven aan vrienden of familie!