Elitair populisme, van Perikles tot Baudet

De verkiezingsoverwinning van het Forum voor Democratie heeft in Nederland voor de nodige verwarring gezorgd. In dit programma buigen wij ons over de klassieke wortels van het elitair populisme van Baudet. Met: Merlijn Olnon, Raphael Hunsucker, David Rijser, Diederik Burgersdijk, Rosa van Gool, Maarten de Pourcq, Lucinda Dirven en Jip Lemmens.

Op zich is het succes van populistische partijen niets nieuws, maar de manier waarop FvD-voorman Thierry Baudet zich etaleert en associeert met elitaire hobby's, zoals klassieke muziek, retorica, filosofie en geschiedenis, plaatst veel commentatoren voor een raadsel. Hoe kan iemand die zo overduidelijk niet tot het 'gewone volk' behoort zo succesvol zijn in het trekken van grote groepen stemmers? Tot nu toe meenden politici vooral te moeten weten wat er speelt op straat en in de wijken, moesten zij in staat zijn zich als iemand 'van het volk' te profileren.

Die omslag kent interessante historische parallellen met het antieke Athene, het Rome van de vroege keizertijd en het Italiaanse fascisme. Baudets veelbesproken overwinningsrede stond bovendien bol van tendentieuze verwijzingen naar de klassieke oudheid, zowel qua vorm als qua inhoud. Welke rol speelt de klassieke erfenis in zijn succes? In tegenstelling tot analyses in de media, die vooral wijzen op parallellen met de jaren '30 en opkomst van Pim Fortuyn, gaan de wortels van het succes van bewegingen als het Forum voor Democratie al veel verder terug.

In samenwerking met de Nederlandse Boekengids.